Повече никакви ягодови топки за теб! Ако сладоледът ти не е особен и ексцентричен, това просно не е готино и модерно.Готвачът Феран Адриа поставя основите на това течение със своя пармезанов сладолед в ресторанта си Ел Буи в Испания. Днес в Уейтроуз можете да похапнете горчичен сладолед с шоколадов сироп и розмарин. Всякакви необичайни комбинации от аромати се появяват в менютата на заведенията. В Мейфеър дори се сервира сорбет от цвекло и раци.
"Преди две години хората се мръщеха на сладоледа ни от карамел с морска сол" - Твърди Акбари-Калхур, член на компанията за експериментален сладолед Чин-Чин Лабс. - "Сега продаваме сладолед от печена царевица и карамелен с аромат на пура, а хората обичат да се хвалят какво са опитали. Най-важното е, че сладоледите ни всъщност имат страхотен вкус. Продажбите ни за миналата година са се увеличили с 60%."
Други странни комбинации са: трева с ягода и сено, пащърнак с уасаби или пушен зехтин с черен пипер. Сладоледеният майстор Мат О'Конър пък има рецепта, която не е подходяща за хора със слаби сърца и нервни стомаси - кърма с абсент.

